Eloso blir en del av ORC-Alliance

Eloso har sedan ett par veckor tillbaka varit engagerad som en av parterna i utvecklandet av den sk ORC-licensen (Open RPG Gaming License), som är ett initiativ av Paizo (med stöd av många andra förläggare, inklusive våra vänner på Chaosium). Vi på Eloso anser att det är avgörande att rollspelshobbyn drivs framåt av spelarna – rätten till att skapa och utveckla behöver försvaras.

Få i hobbyn har nog missat den storm som rasat kring Wizards of the Coast förslag till nytt licensavtal – OGL 1.1.  När den läckte ut via journalister blev det ramaskri – både bland det internationella rollspelscommunityn och inom Eloso. I våra ögon är Wizards beslut inte för konsumenternas eller hobbyns bästa. 

Den öppna licensformen i den tidigare licensen (OGL 1.0a) har gjort att många små utvecklare kunnat släppa egna tillbehör och eget material baserat på systemet som används i bland annat Dungeons & Dragons, utan att behöva oroa sig för rättsliga problem.

Paizo, Wizards största konkurrent och skapare av det väl ansedda rollspelet Pathfinder, gick nyligen ut med att man skulle lägga grunden för en ny typ av öppen licens, i den ursprungliga OGL-licensens anda. Flera av Paizos grundare deltog vid utformningen av den första OGL-licensen och insåg därför att OGL 1.1 bröt mot hela syftet med vad de en gång skapade på Wizards. Den nya licensen kommer vara skyddad från påverkan och inte ägas av någon enskild aktör på marknaden, med de tydliga risker detta innebär för mindre utvecklare. Istället kommer den först förvaltas av en juristbyrå, för att sedan överlämnas till en stiftelse som tagit sin inspiration från den sk “open source”-rörelsen.

Vi anser att att ORC-samarbetet är den tydligaste vägen framåt för att garantera fortsatt kreativ frihet inom den internationella rollspelshobbyn. Vår ambition är att delta utifrån vår förmåga i utformandet av den slutgiltiga licensen, och Paizo, Chaosium, Kobold Press och de många andra aktörer som deltar i processen har vårt fulla stöd.

Rollspelshobbyn kan inte existera utan kreativ frihet – en frihet värd att försvara enligt oss i Elosofamiljen.

Illustration från Paizo.