Eloso får rättigheterna till Runequest

Under 2018 erhöll Eloso rättigheterna för Chaosiums Call of Cthulhu. Nu fördjupar bolaget samarbetet med Chaosium via systerbolaget Moon Design, med ett avtal som gör det möjligt för Eloso att ge ut Runequest på svenska under nästa år.

Runequest är den i höstas avlidne Greg Staffords stora arv, och det spel som inspirerade Drakar och Demoner. Med sitt Basic Roleplaying System har det influerat flera av de tidiga svenska rollspelen på 1980-talet. Runequest utspelar sig i den unika spelvärlden Glorantha, en värld med levande kulturer, runmagi och präglad av bronsålder och i viss mån klassicism.

“Chaosium games have long had a strong and passionate fan base in Sweden, and we are delighted to have our friends at Eloso Förlag add RuneQuest to what they will be able to offer there,” said Chaosium vice president and head of licensing Michael O’Brien.

”I Sverige fick vi inte riktigt förmånen att få njuta av Runequest när det först kom ut 1978, eftersom vi hade vår egen första guldålder när spelet slog igenom. Men på ett sätt är det bara bra, för den nya versionen är den tveklöst bästa och Glorantha kan vara en av de mest fascinerande spelvärldarna som någonsin skapats,” säger Björn Flintberg, förlagschef på Eloso Förlag.

Med en levande värld, verkliga kulturer och genomtänkt mytologi är Runequest på många sätt befriat från såväl orcher som många andra troper kopplade till västerländsk klassisk medeltidsfantasy. Den är något eget, något nytt.

Runequest släpps i Sverige till julen 2020 och kommer ha en Kickstarter i början av året för att finansiera ytterligare extra originalmaterial på svenska.