Praktikanten Ida hör av sig igen!

De har varit riktigt intressanta, de senaste veckorna. Man upptäcker hur lite man egentligen vet om den här branschen, som man alltid har tyckt varit ganska simpel att förstå sig på tills man befinner sig inuti den. Visste folk till exempel att man beställer EAN-koderna till sina böcker själv? Det visste inte jag! Jag antar att jag trodde att de automatiskt följde med tryckningen, eller något. Samma sak gäller ISBN-nummer. Siffror dyker inte magiskt upp när böckerna hamnar i butiken! Vem kunde föreställa sig något sådant? Antagligen ganska många, men inte jag.

Jag har lärt mig mycket om hur rollspel produceras, vilket är intressant för någon som inte har speciellt mycket erfarenhet av rollspel från något perspektiv. (Rollspelstärningar är dock fortfarande ett oerhört förvirrande koncept för mig.) Framförallt har jag fått korrekturläsa en massa texter. Korrekturläsa är bland det roligaste jag vet, så jag är bara ”Ja, ge mig text att korrekturläsa, ge mig mer, ge mig ALLA.” Det är erfarenhet som jag definitivt kommer ha nytta av i framtiden – om mina planer på att bli frilansande korrekturläsare någonsin får frukt, förstås.

 Eftersom många – de flesta, faktiskt – av de texter jag har fått korrekturläsa är rollspelsrelaterade faller vi dock alltid tillbaka på att det finns saker jag inte förstår. Bokstäver, ord och text, visst – men poängräkning? Femtioelva olika tärningsnamn? (Jag överdriver. Lite.) Jag är glad att jag inte behöver veta skillnaden mellan ett Heroiskt Tärningskast och ett Svårt Tärningskast för att kunna bedöma om de stavas rätt. Och att det finns andra inblandade som kan jargongen. Jag känner i alla fall att jag faktiskt lär mig mer och mer.

Jag trivs väldigt bra här. Jag får korrekturläsa (ge mig mer text att korrekturläsa, ge mig ALLA) och komma med synpunkter, och sammanfatta, och läsa, och lära mig rollspelstermer, och dricka Pepsi. Det känns absolut som om jag är välkommen här, och som om jag faktiskt bidrar med något. Det är viktigt att det känns som om man faktiskt har något att komma med, och inte bara är där för att vara där, och det känns absolut som om jag har något att komma med.

Det är mycket spännande saker på gång här som jag ser fram emot, men dem lämnar jag till förlaget att presentera själva.