fbpx

Litteratur

Förutom alla spel ger Eloso Förlag också ut en rad litterära titlar, kopplade till fantastiska världar och berättelser. 

 

Anders Fager

Anders Fager är bosatt i Stockholm och har under flera årtionden varit en flitig skribent som inte dragit sig för det obehagliga eller det gränsöverskridande. I en rad böcker utforskar han människans psyke och vad som händer när verkligheten runt oss faller samman, vare sig det är för att de döda stiger upp igen, för att övernaturliga varelser är på riktigt, eller för att en ung kvinna försöker åkalla en varelse som bär sådan makt att den bara kan kallas gudomlig. Fager skriver, undervisar i skrivande och är därtill reservofficer i hemvärnet. 

På Eloso har han hittills fem verk.

 

Fallet Cornelia Karlsson

Jag såg henne idag i receptionen, En man av stil och smak, Krig! Barn!

Nytrycket av Jag såg henne idag i receptionen och En man av stil och smak var självklarta när Eloso släppte den sista delen i trilogin om Cornelia Karlsson, partyprinsessan som blir häxa och vill öppna porten för en gud att få vandra på Stockholms gator. I den sista delen, Krig! Barn!, möter vi Cornelia på nytt, nu bortom all mänsklig räddning och på väg att öppna den tredje och sista porten med hjälp av en armé av barn och unga. I denna lovecraftianska moderna skräck försöker Cornelia först trevande, sedan alltmer medvetet, genomföra tre ritualer för att öppna porten mellan stjärnorna. Mot henne står bara en rad brokiga karaktärer som driver sina egna agendor. Den avdankade FN-soldaten som ömsom älskar, ömsom hatar henne. Den mystiske magikern Fredman, tvillingarna och konsttjuven CeO Molin. Följ med på en hisnande resa i tre delar, antingen genom att köpa mjukbanden var för sig, eller i en begränsad lyxutgåva i kassett.

Smutsig Svart Sommar (med Daniel Thollin)

Seriealbumet Smutsig Svart Sommar bygger på en av de mörkaste och mest älskade novellerna i Samlade svenska kulter, ett av Fagers mest kända verk. I boken får vi möta furierna från Borås, den svarta getens döttrar – ett tonårsgäng med tjejer som dyrkar Shub-Niggurath. Med livliga illustrationer i en mustig berättelser får vi följa deras äventyr vid dansbanan där de letar efter offer. Ingenting för de unga läsarna!

Den elaka vikarien (med Daniel Thollin)

Seriealbumet Den elaka vikarien börjar i idyllen, i en vanlig stad där solen alltid skiner och alla är glada, men så skär sig magistern en morgon på en burk och måste åka till sjukhuset. Rektorn ringer efter vikarier, men alla är upptagna. Till slut finns bara en vikarie kvar, den med nummer 666 666. Hon kommer gärna, från staden där solen aldrig skiner och lär barnen helt nya saker. Ämnen som svenska, matte, gympa, geografi och biologi förmedlas på ett helt nytt sätt för den skräckslagna klassen. Rektorn anar ingenting och när barnens gamla glada magister är tillbaka är klassen som förbytt. En skräckberättelse som är lätt och läskig på samma gång.  

 

George Johansson

George Johansson, en ”bondpöjk” från Östernärke som numera är bosatt i Stockholm, är en av Sveriges första science fiction-författare. Redan på 70-talet tog hans bokserie Universums Öde upp ämnen som sexism, global uppvärmning och den lilla människans plats i ett allt större samhälle – ämnen som bara blivit allt mer relevanta med tiden. Men utöver att skriva om mänsklighetens dystopiska framtid är Johansson för yngre läsare även känd för sina barnböcker om Mulle Meck. Hos Eloso blir Universums Öde-böckerna om skepparen Len Renberg också till ett rollspel som utspelar sig i denna dystopiska framtid. 

Uppbrott från jorden

Uppbrott från jorden gavs ut första gången 1979 och finns nu i nytryck på Eloso. Den handlar om rymdskepparen Len Renberg och hans tankar och hopp om en bättre värld. Hur stora möjligheter har en ensam person att egentligen göra en skillnad, särskilt i en hård marknad full med bedragare och lurendrejare där du måste bita ihop och slita hund för att klara dig från månad till månad? Men som ett mirakel – längst ute i svartaste kosmos – får Len en chans att ge mänskligheten en ny början. Ett äventyr, och även ett ansvar, som Len till att börja med inte är säker på hur han skall hantera.

 

Sofi Poulsen

Författarinnan är synonym med barn- och ungdomslitteratur. På sitt eget förlag har hon en lång rad böcker bakom sig och är en flitig skribent såväl som förläggare och ger bland annat ut antologier med moderna tolkningar av klassiska sagor som Bröderna Grimm, HC Andersen och andra.

Mötet med Piraten

För Sagospelet Äventyr har Poulsen tagit fram Mötet med Piraten, en berättelse från Västanhavet om Niilla som träffar en ny vän och om ett märkligt piratskepp. Niila har tråkigt. Han drömmer om en alvkompis. En dag anländer ett piratskepp till ön där han bor. Tillsammans med kaninen Omma och ekorren Utsi bestämmer han sig för att ta reda på mer om fartyget. Det blir upptakten på ett spännande äventyr. Rikligt illustrerad av Richard Svensson.

 

Johanna Glembo

En av Sveriges kanske flitigaste författare som överskrider många genrer och skriver såväl vuxen- som barnlitteratur. Hon vann prestigefyllda Swedish Zombie-award och har även för Eloso skrivit en skräckberättelse som börjar i en idyll. Boken använder miljöerna från figurspelet Hjärnor, den fridfulla nordostskånska orten Möllinge.

Marodören i Möllinge

På ytan ser Möllinge ut att vara som vilken småstad som helst, men när gymnasietjejen Cilla försvinner blottläggs sanningar om hela samhället. Vem går det att lita på? Vad har hänt med Cilla och vad är det som är på väg att ske i Möllinge? Möt ett udda persongalleri i Möllinge genom invånarnas ögon. Boken ger en rafflande skildring av nittiotal, småstadsliv och lugnet före stormen. I augusti 1995 ska allt förändras för evigt i Möllinge.