Teamet bakom den svenska utgåvan av Call of Cthulhu!

Björn Flintberg

Björn Flintberg är förlagschef på Eloso förlag och initiativtagaren till hela projektet. Han har tidigare gett ut Historiska Äventyr i Göteborg som han skrivit tillsammans med Daniel, samt en del facklitteratur och noveller. Björn har varit rollspelare i över trettio år och på olika sätt aktiv inom hobbyn. När han startade Eloso förlag, stod utgivning av rollspel högt på dagordningen.

Han är också mångårig Cthulhufantast. Han fastnade för Cthulhu då han läste Lovecrafts berättelser i ungdomsåren, och har sedan dess varit ett stort fan av rollspelet. Att ge ut en svensk utgåva av spelet – i en svensk miljö – har länge varit ett drömprojekt för honom.

Björn är driven och har ett gediget kontaktnät och är mycket duktig på att nätverka. Han engagemang utgjorde startskottet för utgivningen.

“Det här är en dröm som uppfylls, jag älskar spelet och har stora planer på vart vi ska ta det. Teamet som vi satt ihop kommer alla att bidra med sina kompetenser och se till att det blir något utöver det vanliga.”

 

Daniel Lehto

Daniel Lehto är projektledande redaktör vid Eloso förlag och skapare av Sagospelet Äventyr tillsammans med sin dotter Julia. Daniel fastnade för rollspel som sjuåring då han upptäckte Drakar och demoner. Han har på olika sätt varit aktiv inom hobbyn sedan dess, bland annat genom att medverka i och ge ut en del fansins.

Daniel kommer att ha det övergripande ansvaret för projektledning och ser fram emot att ge Call of Cthulhu ett svenskt hem:

“Lovecraft är en av våra mest inflytelserika skräckförfattare, men jag gillar rollspelet än mer än Lovecrafts egna berättelser, och tanken på att få uppleva det i svensk miljö är fantastisk!”

 

Henrik Ripa

Henrik Ripa är sjukvårdspolitiker med ett förflutet som både riksdagsledamot och kommunstyrelseordförande. Han driver Ripa Marketing AB som jobbar med marknadsföring och försäljning.

Henrik började med rollspel 1980 med Chaosiums RuneQuest. Han har inte missat ett GothCon sedan 1982. Nu senast drog han igång ett Call of Cthulhu arrangemang på GothCon igen.

Utöver Call of Cthulhu och RuneQuest är James Bond ett favoritrollspel.

Familjen består av fru, fyra barn, fyra bonusbarn samt katt.

Henrik kommer att vara drivande för sociala medier, att skapa kontakter och sköta marknadsföring.

“Jag har jobbat med Henrik tidigare och vet att han är en mycket skicklig kommunikatör som har mycket att bidra med till projektet”, säger Björn Flintberg, förlagschef på Eloso förlag.

 

Mattias Svendsen McCoy

Mattias Svendsen McCoy är en gift trebarnsfar som redan från första början insåg att spel och lek i alla dess former är något han alltid kommer att brinna för! Entusiastisk allätare av rollspel, kortspel, datorspel, brädspel, lajv och allt annat under spelets fana så har han tillbringat snart mer än tre decennier utforskande och avnjutande de skrämmande, fantastiska, rörande och spännande upplevelser som varje grupp skapar tillsammans.

Call of Cthulhu mötte han som många andra i form av konventsäventyr på GothCon första gången. Genom åren har hemskheterna radats upp och CoC i den nordiska miljön är ett kärt ämne. De senaste åren så har han även sysslat med prop design för lajv såsom Monitor Celestra och Terra Incognita. Han samlar i hemlighet på rollformulär och brinner för god design av dessa.

Mattias har de senaste decennierna jobbat med visuell framställning och produktion och är numera djupt insyltad i VR och AR utveckling som Immersive Experience Director på Publicis Sapient Nordics.

Till den svenska versionen av Call of Cthulhu vill han nu skapa en fantastisk visuell presentation av den sjunde utgåvan som verkligen ger alla en nordisk grund att utforska Call of Cthulhu igen, gamla som nya kallade!

”Mattias har en oerhörd känsla för design och kommer med sitt kunnande att skapa en fantastisk grafisk profil för spelet”, säger Daniel Lehto, projektledande redaktör på Eloso förlag.

”Att värva Mattias Svendsen McCoy till projektet var ett viktigt steg på vägen för att förverkliga våra visioner för spelet”, säger Björn Flintberg, förlagschef.

 

Foto: Rosie Alm

 

Gunilla Jonsson och Michael Petersén 

Gunilla Jonsson och Michael Petersén började spela Call of Cthulhu 1983, samma år som de skrev det svenska efter katastrofen-spelet Mutant. Med sin spelgrupp från Södertälje och Gunilla som spelledare dog de arma rollpersonerna sig igenom alla de stora kampanjerna: Shadows of Yog-Sothoth, Fungi from Yuggoth, Masks of Nyarlathotep och Spawn of Azathoth. Däremellan tappade de förståndet under långa utflykter i Dreamlands.

Call of Cthulhu-sessionerna var en viktig inspirationskälla när de i början av 90-talet började arbeta med det svenska skräckrollspelet KULT. Där kom visserligen hotet inifrån människorna, och inte från galna gudar dolda i mörkret mellan stjärnorna, men den särskilda logik som får en skräckberättelse att fungera finns i båda spelen.

Från 1992 har paret arbetat på Science Fiction Bokhandeln i Stockholm. De har en gedigen kunskap om skräcklitteratur och science fiction. Våren 2018 debuterade de som romanförfattare med skräckberättelsen Döden är bara början, som utspelar sig i samma värld som spelet KULT.

Gunilla och Michael kommer att bidra med äventyr till Call of Cthulhu. Deras känsla för både skräck  och rollspel är utmärkt för Call of Cthulhu.

”Jag har sett upp till Michael och Gunillas spel sedan jag spelade Mutant på åttiotalet. Att de nu jobbar med oss i detta projekt känns fantastiskt”, säger Daniel Lehto, projektledande redaktör vid Eloso förlag.

 

Gabrielle de Bourg

Gabrielle de Bourg är en prisbelönt rollspelsförfattare som har skrivit äventyr till uppmärksammande rollspel som Ur Varselklotet och Kutulu, och hon är en aktiv arrangör och spelledare och har synts på flera konvent och hörts i många poddar.

Hon arbetar aktivt för en mer inkluderande rollspelhobby och är engagerad i organisationen QueerNördarna belönades med Silver som Bästa Kommunikatör i Fenix Awards 2018 för sitt arbete. Hon har en stor kärlek till skräck i alla dess former och speciellt allt som kan kopplas till Lovecrafts kosmiska universum.

Gabrielle kommer att skriva äventyr för Call of Cthulhu.

Björn Flintberg, förlagschef, säger: ”Hennes passion för Lovecrafts skräck i kombination med hennes stilsäkra förmåga att skapa spännande och intressanta äventyr gör henne till precis rätt person för jobbet.”

 

Sahlins språktjänster

Sedan tidigare har vi presenterat Sahlins språktjänster, bestående av Karolina och Olle Sahlin, som översättare av de amerikanska originalen.

 

Vill du hjälpa till?

Om du som läser det här vill hjälpa till med projektet, hör isåfall av dig till daniel@eloso.se och presentera vad du vill bidra med och vad du gjort tidigare.