fbpx

George Johansson, aktuell med en nyutgivning av sf-serien Universums öde, samt dessutom en hyllad barnboksförfattare, tar bladet från munnen.

Vem är George ”Jojje” Johansson?
En bondpöjk från Östernärke, (nu ”backstugesittare” på en av de många öarna i Mälaren) men född i Stockholms Vasastad 1946. Började skriva av lust 1954 i blå skrivhäften med breda marginaler. Eller i ritblock.
Det första jag kommer ihåg var början på en science fiction-berättelse. Den började såhär: ”Kapten Brent stod vid spakarna på Rymdkulan”.
Sen blev jag förmodligen distraherad och kom aldrig längre. Kanske dags att ta itu med den historien nu…?

Varför SF?
Ett utrymme stort som universum, en genre som tillåter allt och som ger en möjlighet att vara oinskränkt härskare i vilket kosmos, vilken tid, vilken dimension man nu vill vara i. Men framförallt: En suverän ”förpackning” av viktiga och betydelsefulla budskap.

Hur kom du i kontakt med SF?
Det stora biblioteket i korsningen Odengatan/Sveavägen i Stockholm. Där hittade jag allt som fanns på svenska. Då. På 1950-talet. Jules Verne var viktig. Senare Ray Bradbury, den lågmälde SF-mästaren, som ingen författare någonsin kommer att kunna överträffa.

Hur känns det att Univerums Öde nu möter en ny, ung publik? I stora delar är det ju en dystopi, och många av dina tankar i den är ju kusligt nära dagens skrämmande och hotfulla verklighet?
Stolt och glad. Hoppas den gör nytta, manar till tanke och handling i vårt gigantiska ”miljö- och klimatdilemma”, för att uttrycka det enkelt.

Så det finns hopp?
Det finns alltid hopp. Man ska aldrig ge upp. Jag tror på klokt användande av teknik, jag tror att människans förnuft. Och jag tror på framtiden – universum är ju trots allt ganska ungt. Bara runt 14 miljarder år eller så. Och människan gåendes upprätt, ibland med viss eftertanke, ännu yngre…

George Johanssons SF-böcker i urval: Universums Öde – i nyutgivning på Eloso förlag 2019, Nödsignal från rymden och andra berättelser från kosmos (novellsamling, Bonniers), Polstjärnan tur och retur (illustrerad kortroman, Bonniers), Isplaneten (illustrerad kortroman Bonniers).