fbpx

Författaren George Johansson har en mängd böcker bakom sig, och är känd för bland annat Mulle Meck, men även ungdomsböckerna om Universums öde, som inleddes med Uppbrott från Jorden 1979 och avslutades med Barn av Andromeda 1986. Nu kommer den populära serien i nytryck sedan Eloso Förlag fått förtroendet att ge ut böckerna på nytt, i kombination med en rollspelsmiljö baserad på böckerna.

Skepparen Len Renberg flyger uran i solsystemet ombord på sitt rymdskepp Morningstar. Jorden är uttömd på resurser, människor dör av strålningsskador och växthuseffekten har skenat. Efter en dramatisk start från rymdhamnen försvinner Morningstar plötsligt. Alla försök att spåra skeppet misslyckas. I del ett av serien får vi ta del av Len Renbergs berättelse om vad som egentligen hände …

Bokserien behandlar ämnen som miljöförstöring, feminism och rovkapitalism i en framtid som tycks sakna hopp för Jorden. Böckerna var på många sätt framsynta i klimatfrågor som nu är aktuellare än någonsin. En av böckerna, Datorernas död, var också Sveriges förmodligen första cyberpunkroman när den kom 1983.

“Jag upptäckte böckerna i andra klass och läste dem om och om igen sommaren 1984. De kan vara några av de allra viktigaste böckerna från min barndom och att få ge ut böckerna på nytt är ett drömprojekt för mig”, säger Daniel Lehto, redaktör på Eloso förlag.

Elosos nyutgiving av böckerna kommer precis som den förra utgåvan att stryka del två i serien. Författaren har tidigare kallat boken för “osorterat tanketrams”. På okänd planet omarbetas därför något för att bättre länka samman den med Uppbrott från Jorden.

Foto: Peter Gunnars

”En ära för författaren! Stolt och glad över Elosos satsning att ge ut Universums Öde på nytt för att möta nya läsare. I rätta förläggarhänder lyfter djuprymdskryssaren Morning Star på nytt mot okända världar,” säger George Johansson.

Böckerna släpps till Bokmässan 2019. Rollspelet beräknas komma ut under 2020 och utspela sig i Johanssons universum.