fbpx

De flesta älskar superhjältar. Oavsett de är i filmer, böcker eller serietidningar – superhjältar finns överallt och de hittar alltid en publik, både 1938 när Stålmannen först visades för världen, och idag, i Marvel-filmernas stora era.

Framförallt barn tenderar att gilla superhjältar, och även om barn inte längre är huvudpubliken var det dem som superhjälteberättelserna en gång i tiden var avsedda för. Det kan synas även idag, i berättelsernas ofta ganska enkla god-mot-ond-moral. Det är en moral som passar väldigt bra för barn, men det är också något man kan utveckla vidare.

Vad exakt är det som gör en ”superhjälte”? Är det deras superkrafter? Eller är det dräkterna och masken? Är det att de bekämpar brott och hjälper andra?

En vanlig kritik, särskilt bland vuxna, är att idén om superhjältar är orealistisk, att människor som har sådana krafter och förmågor enbart skulle använda dem för eget gagn och inte för att hjälpa andra. Detta motsägs varje dag i verkligheten, där människor alltid är redo att hjälpa andra utan att få något tillbaka, men det är egentligen inte poängen.

Meningen med superhjältar är att de ska vara något att sträva efter. Visst, vi vanliga människor kan inte flyga eller lyfta hus över våra huvuden. Men om vi kunde det, hur skulle vi använda det? Det är något att diskutera. När man ser nyheter om de saker som pågår i världen är det lätt att önska att det fanns någon som Stålmannen, som bara kunde svepa in och rädda människor i nöd och göra allt bättre. Men Stålmannen finns inte i verkligheten.

Så då kan man fråga sig, vem kan vara en superhjälte i vår värld? I vår tråkiga, vardagliga värld där man inte kan springa snabbt som blixten eller stoppa kulor med bröstkorgen? Där man inte kan ställa sig mellan en mördare och ett offer, eller lyfta upp en bil för att hindra den från att köra på någon?

Svaret är att alla har någon förmåga, alla har en ”superkraft”, och alla kan använda dem. En superhjälte är inte en superhjälte för att hen har fantastiska krafter, utan för att hen använder dem för att hjälpa andra. Det är något som alla kan göra. Du är en unik människa med unika förmågor, och världen behöver dig. Vad är du bra på? Vad vill du göra med den förmågan? På vilket sätt kan den göra världen bättre? Det behöver inte ens vara en världsomvälvande förändring. Bara att hjälpa en vän med läxan kan göra stor skillnad. Eller att ge en tjugolapp till en fattig. Eller att skapa konst. Eller bara ge en vägbeskrivning till den som är vilse. Saker som man gör varje dag men kanske inte tänker på det. Sättet man använder den kunskap och de förmågor man har till att hjälpa andra. Man behöver inte vara Stålmannen. Man behöver bara vilja göra världen bättre. ”Med stora krafter kommer ett stort ansvar”, som Spindelmannen brukar säga. Det finns alltid saker du kan göra som andra inte kan, på samma sätt som andra kan göra saker som du inte klarar av.

Alla kan göra något, och tillsammans, för att använda en vacker kliché, kan man göra allt.

Ida Nordmark